Vorbitul in public

Astazi , 22 aprilie 2010 , a avut loc etapa regionala a concursului national de oratorie INTERACT ,la care am participat cu mare drag (si totodata,am reusit sa obtin o mentiune la acesta etapa regionala) .Este primul concurs de acest gen la care particip ;fiind ceva nou ,mi s-a parut foarte interesant si totodata benefic . Astfel de concursuri te ajuta sa iti formezi un caracter mai puternic,sa fii mai sigur pe tine,sa impartasesti si celorlalti ideile tale,cauzele pentru care lupti.

Vorbitul in public constituie deseori o dificultate pentru multi dintre noi .De multe ori mi s-a intamplat sa aud persoane : ”trebuie sa fac o prezentare poimaine si nu ma pricep deloc…ce ma fac?”. Sau  intrebari de gen „cum trebuie sa gesticulez si cat de des?” sau „cate slide-uri trebuie sa am la prezentarea powerpoint?

Ei bine,cu totii trebuie sa avem grija la:

1.atitudine(cum trebuie sa abordam toata povestea?)

2.continut(cum imi structurez materialul?)

3.prezentare(cum vorbesc?)

De departe , cel mai important lucru este atitudinea pe care trebuie sa o avem in timpul unei prezentari.Trebuie sa avem grija la tonul vocii,la limbajul trupului si la multe alte lucruri care sunt importante intr-o astfel de prezentare.Doua atitudini care pot ruina o prezentare sunt : frica ( in public sunt oameni inteligenti ,care stiu si vad exact unde si de ce gresesc ) si aroganta ( cum naiba sa ii fac pe astia sa inteleaga ce vreau eu sa zic aici?)

Este important sa le arati celor din sala ca iti pasa ;trebuie sa fii sigur pe tine, sa faci primul pas (odata facut ,vei dobandi increderea de care ai nevoie),sa fii creativ,sa improvizezi,sa fii optimist.Neaparat ,prezentarea trebuie sa aibe un impact favorabil .Este bine venita o introducere de mare impact , sa ii captivezi de prezentarea ta de la bun inceput;este necesar sa iti expui ideile in ordine,cu calm si rabdare.

Nu este bine sa devii prea formal(la scurt timp o sa ii vezi pe cei din public cum se joaca cu telefonul sau incep sa caste);de preferinta ,e bine sa folosesti un limbaj de zi cu zi ,alternat de fraze semi-formale.Ai nevoie de exemple si ilustratii.Daca uiti o anumita idee ,o poti mentiona la sfarsit, fara sa iti ceri scuze. Spuni doar: „Mai este ceva foarte important de spus inainte sa inchei…”

Ca sa concluzionez,sa tii un discurs/prezentare in fata unor oameni este o provocare.Este greu fiindca trebuie să iti amintesti cuvintele pe care  le-ai  ales cu grija înainte,e greu fiindca toata lumea se uită la tine şi orice ezitare/greşeala va fi remarcată şi taxată. Nu e suficient să îţi aminteşti discursul, e necesar un control permanent asupra tonului vocii si asupra miscărilor pe care le faci, voluntar sau nu.

Reclame

Despre vulpevalentin

I'm not a stereotype. I'm not an imitation. I'm not a teacher. I'm not a rescuer. I'm not a fiction. I'm not a fact. I'm not a cliche. I'm not banal. I'm not carefree. I'm not invincible. I'm not handsome. I'm not easily impressed.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s